GİTOMUN'22

Okulumuzda18 -21 Mart tarihleri arasında Model United Nation (MUN) programı düzenlenmiştir. İngilizce ve Arapça olarak düzenlediğimiz bu programa farklı ülke ve beş ayrı şehirden toplamda 198 öğrenci katılmıştır.

GITOMUN'22 beşi İngilizce ikisi Arapça olmak üzere yedi komiteden oluşmaktadır.

1-      LEGAL

2-      SOCHUM

3-      CRISIS

4-      NEGOTIATIONS FOR PEACE

5-      NATO

6-      مجموعة العشرين

7-      طريق الحرير الجديد

LEGAL/ AGENDA ITEM

•             Topic A; drug trafficking

•             Topic B; illegal drug trade in the Indian Ocean region

Topic A bölümünde, ülkelerarası uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan ticaret yolları, uyuşturucu ticaretinden sorumlu olan baş ülkeler; uyuşturucu ticaretinden etkilenen ülkelerden ve ve sorunların çözümü için yapılmış diplomatik belgelerden ve yapılması gerekenlerden bahsedildi. Uyuşturucu kaçakçılığının üstesinden gelebilmek için uluslararası hukuk kuralları göz önünde bulundurulup alabileceğimiz önlemler ve ülkelere getirebileceğimiz sınırlamalar hakkında delegeler konuşmalarını gerçekleştirecekler.

Topic B bölümünde, uyuşturucu kaçakçılığı konusunda en büyük ticaret yolu olan Hindistan Okyanusunda gerçekleşen önemli ve uluslararası politik, ekonomik bir problem haline gelmiş illegal uyuşturucu ticaret yollarından, Golden Triangle-Golden Crescent, bahsedildi. Alınmış ve olası önlemler çalışma rehberinde detaylıca anlatıldı. Komitenin ikinvi bölümünde, Uluslararası bir problem haline gelen Hindistan uyuşturucu yolu üzerinden ülkelerin dikkat etmesi gereken hususlar üzerine ve yolların kontrolü için alınması gereken önlemler üzerine konuşulacak.

SOCHUM/ Agenda Item: 1. Ceza rehabilitasyonu 2. Irkçılığın engellenmesi, Irksal ayrımcılık

NATO/ AGENDA ITEM:UKRAYNA VE RUSYA KRİZİ

CRISIS (Kriz komitesi) – Post WW2 – Historical crisis committee

Agenda item: 2. Dünya Savaşı'ndan çıkan ülkeler, tarihin hasar verici savaşından çıktıktan sonra bir kere daha böyle bir durumla yüzleşmemek için uluslararası savaş & politika hukuk kurallarını belirlemeye çalışacaklar.

NEGOTIATIONS FOR PEACE / Agenda Item: Dünya Tarihinden Soykırım ve Sömürgeler

Bu komite aracılığıyla gençlerin; dünya üzerinde meydana gelmiş soykırım ve sömürgeler hakkında fikir ve bilgi sahibi olması, milyonlarca insanı ve çeşitli kıtaları, soyları etkilemiş bu vahşetlerin tazminatının sağlanması, bu çabaya girilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, seçilen soykırım ve sömürge başlıklarının, farkındalık kazandıracak veya farkındalığı artıracak nitelikte olmasına özen gösterilmiştir. Komitemizde konuşulacak başlıklar:

-Uygur Soykırımı

-Ruanda Soykırımı -Kızılderililer Katliamı -Holocaust

-Sömürülen Kıta: Afrika olacak şekilde belirlenmiştir. Seçilen her bir başlık; pek çok çocuğun annesiz, annelerin evlatsız, babaların ailesiz kalmasına sebep olmuş ve dünya tarihinde insan ırkı için utanç verici bir şekilde yer almaktadır. Uygur Soykırımı'yla ilgili yazının tamamlanmış olmasıyla beraber sıralanan diğer maddeler üzerindeki çalışmalar devam etmekte ve 12-20 şubat tarihleri arasında tamamlanması planlanmaktadır.

Bu çalışmayla beraber; gerek İslam coğrafyasını, gerek yeni keşfedilen bir dünyayı, gerekse kalkınmasına asla fırsat tanınmamış bir kıtayı ele alarak, olaylara daha bilinçli ve farkında olarak bakabilen, empati yeteneği gelişmiş bir katılımcı grubu oluşturmak temel gayelerimizdendir.

Modern İpek Yolu Projesi

Komite Konusu: Çin'in Modern İpek Yolu Projesi'nin Dünyaya Yansımaları ve Oluşabilecek Sorunlara Çözüm Aranması

Agenda Items:

d) ekolojik sorunlar

5-            İpek Yolu hattındaki güvenlik sorunları

6-            İpek Yolu ve Enerji

7-            Projeye üye devletlerin proje için önemi ve bu minvalde izledikleri politikalar

G20 Uluslararası Para Sistemi Komitesi / Agenda Item:   Uluslararası Para Sistemi

Agenda Item alt başlıkları:

1-Merkezi olmayan bir rezerv sisteminin küresel ekonomide neden olduğu sorunlar

2-ABD doları hakimiyetindeki mevcut sistemin dünya ekonomisine getirmiş olduğu zararlar, fayda sağladığı ülkeler

3-Kripto para sistemi mevcut hükümetler tarafından bir kanuna tabii tutulup meşrulaştırılması